NAŠE VÍNA

Otevíráme svět vína. Proto spoustu vinařství dovážíme napřímo k nám, abyste mohli neustále objevovat. Sommelieři pravidelně jezdí na veletrhy s vínem, do vinařstvích po celé Evropě a ochtnávají nové ročníky, ale vybírají i nová vína a vinařství. Máme pro vás výčet našich nejoblíbenjších.

PERE MATA

Mata i Coloma je 5hektarový vinařský statek v městečku Sant Sadurní d’Anoia v subregionu Alt Penedés, v kraji doslova zasvěceném výrobě Cavy. Vinař Pere Mata, jehož jméno hrdě nesou etikety všech jeho vín, je nejen místními považován za mistra ve vyjádření terroir kraje Penedés. Pracuje výhradně s tradičními odrůdami Xarel-lo, Macabeu, Parellada a Trepat, které podle něj jako jediné mohou vyjádřit pravý charakter této oblasti. Sympatické je, že své vinice obhospodařuje organicky, avšak to nejdůležitější je jeho přístup při výrobě. Pere zpracovává na Cavu pouze samotok a svá vína pak nechává prvotně kvasit v nerezových tancích a druhotně v lahvích metodou Champenoise. Na kalech pak vína leží v rozmezí 2-4 let, což vínům dodá jedinečnou finesu a jemné intenzivní perlení. 

WEINGUT BRAUN

Rodinné vinařství Braun bylo založeno v roce 2016 a už v roce 2017 se stalo členem organizace Vinea Wachau, sdružující nejlepší vinaře této světoznámé oblasti. Jedná se o malé vinařství, hospodařící pouze na 2,5 ha terasovitých vinic v tratích Ried Postaller, Ried Steinriegl a Ried Simbach, osázených převážně Veltlínským zeleným a Ryzlinkem rýnským. Vinařství se zaměřuje na produkci čistých odrůdových vín a zachování přírodní rozmanitosti na svých vinicích. 

WEINGUT HÜLS

Markus Hüls z vesnice Kröv se řadí mezi mladou generaci vinařů, kteří vytváří nový směr moselských vín postavený na kořenech tradičních postupů a vinařství svých předků. Využívá přínosu moderních technologií a citlivě je spojuje s přírodním a tradičním způsobem zpracování hroznů. S uvážlivým přístupem k přírodě a velkou dávkou vášně a nadšení tak vytváří svůj vlastní moderní styl jemných ovocných minerálních vín z Mosely. Jeho motto zní: „Pryč od spěchu – zpět do konzistence“ a vykrystalizovalo z myšlenky, že pro výrobu skvělého vína je potřeba mít jen dokonale vyzrálé hrozny a snažit se je přivést do lahve v co nejvěrnější podobě, což samozřejmě vyžaduje delší čas a žádné urychlování. Jak Markus s oblibou říká: „Dobré věci přicházejí k těm, kteří čekají.“

CELLER DE CAPCANES

Ten, kdo si oblíbil nadmíru charakteristická vína z oblasti Priorat v Katalánsku, jistě vzdá hold i vínům z oblasti Montsant DO, která celý Priorat obklopuje a má v mnohém velmi podobné podloží i klima. Obec Capçanes je samotným středem této oblasti a její vinařská historie sahá až do 13. stol. Od Prioratu je jen o pár desítek let mladší.

Celler de Capçanes je vinařské družstvo složené z 12 pěstitelů révy v obci Capçanes. Svou slávu si vybudovalo zejména díky svým Kosher vínům, která vyrábí od r. 1995 a která se právem řadí mezi nejlepší na světě. Patří tak mezi hrstku Kosher producentů v celém Španělsku a mezi pouhé dva v celém Katalánsku. Zejména díky úspěchům s Kosher produkcí se Celler de Capçanes vypracovalo až na vedoucího producenta a ambasadora DO Montsant.

JOACHIM FLICK

Jen kousek jihozápadně od Frankfurtu se nachází městečko Strassenmühle in Wicker, známé jako brána do Rheingau, a právě zde najdeme sídlo vinařství Flick. Bylo založeno již roku 1650 a aktuálně tu hospodaří již devátá generace vinařů v čele s Reinerem Flickem, který dovedl vinařství do jeho současné podoby, kdy rodina obhospodařuje přibližně dvacet hektarů vinic v celé oblasti Rheingau. Rodiče Reinera nutili, aby šel studovat nějaký jiný obor, a my můžeme být jen rádi, že jeho vášeň pro víno nakonec zvítězila a jméno Flick se tak stalo známým po celém světě.

NIMMERVOLL

Gregor Nimmervoll je jeden z nejnadějnějších mladých vinařů Wagramu. Své vlastní víno začal vyrábět už ve 14 letech a po vystudování vinařské školy v Kremsu se začal vinaření věnovat naplno. Upadlé rodinné vinařství postupně rozšířil z pouhých 0,65 ha na současných 12,3 ha a v posledních letech se drží se svými víny na předních příčkách prestižního rakouského Salonu vín. Od roku 2014 je členem vinařského sdružení Junge Wilde Winzer – dnes sdružení 16ti vinařů, kteří přinášejí čerstvý vítr, nápady a impulsy na rakouskou vinnou scénu. Gregorovým motem je, že dobré víno je zrcadlem samotného vinaře. V jeho vínech by měl být znát odraz respektu k přírodě, mladé bujarosti, ale i rozvážnosti a propojení tradic předků s moderními poznatky a inovacemi. Také logo vinařství je symbolem nekonečného poznávání a rozvoje. Co však především, Gregor chce vyrábět takové víno, jaké jeho samotného baví pít.

JOSEF a PHILIPP BRÜNDLMAYER

Joseph a Phillippe Bründlmayer je vinařství v oblasti Kremstal, nacházející se na okraji vesnice Grafenegg, které obhospodařuje 52 vlastních vinic na 18 hektarech. Některé z nich, jako Steingraben, Tiefenthal a Moosburgerin, patří k těm nejlepším v kraji. Vinice jsou osázeny převážně odrůdou Grüner Veltliner. Je to klasické vinařství, které postupně přechází z otce na syna a které snad ani není ničím výjimečné. Nicméně produkuje skvělá vína s konstantní kvalitou, ve kterých se odráží nejen klasický charakter Kremstalu, ale také jejich šetrný přístup k přírodě a révě, spočívající ve vyloučení veškerých pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv a obhospodařování vinic malými stroji. Sběr je pak výhradně ruční. Většina vinic se nachází na terasách kolem vesnic Gedersdorf a Rohrendorf.

Nová registrace

Máte u nás účet?
Přihlásit se nebo Resetovat heslo